Startside

Godkjente ekvipasjer

Terminliste

Fotoalbum

Nyhetsarkiv

NORSAR

Linker

Gjestebok

Kontakt oss


Andre snøskred

                Snøskred på Gaustatoppen 14 april 2006

 

Kl 15:15 ble 3 i en søsken flokk på 4, ble tatt av et flakskred på Nord siden av Gaustatoppen. Skredet var over 800 m langt og ca 60-80 m bredt, og det gikk fra en av rennene til høyre for tårnet. To i følget ble delvis begravd, ei dame ble begravd slik at bare beinene kom opp over overflaten, en mann ble begravd slik at overkroppen stod opp over skredet. Den tredje klarte å flyte oppå skredet, men den fjerde ble ikke tatt av skredet. De to som klarte å holde seg oppå skredet startet straks kameratredning av de skredtatte. Dette reddet mest sannsynlig livet til damen som var blå i fjeset når hun ble gravd opp. Hun pådro seg noe lettere skadet og ble fraktet fra skredet i et Sea King helikopter fra Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Hjelpemannskaper fra både Norske Redningshunder og Oslo- , Hjartdal- og Rjukan Rødekors hjelpekorps var raskt på til stedet for å hjelpe til. 3 lavinehunder fra Norske Redningshunder, Marit Våle m/ sascha, Kristin Larsen m/ Tara og Theresia Ståland m/ Java og Operativ leder Astri Hauge stod klare for å søke av skredet, men det viste seg raskt at de 4 i følge var de de eneste som var i det aktuelle skredområdet.

Årsaken til skredet er mest sannsynlig at skiløperne brøt forankringen på snøen i en av rennene ned fra Gaustatoppen. Et område med forholdsvis lite snø for årstiden å være har blitt varmet opp av solen, samt at det dagen i forvegen hadde vært nedbør i form av våt snø eller regn i området gjorde at snøen i området ble ustabil. Politiet satte opp skilt med advarsler om stor skredfare i området ned fra Gaustatoppen.

Finn-Arild Bystrøm fra Rjukan lag av Norske Redningshunder og Lars Erik Smevold fra Rjukan Rødekors hjelpekorps tok turen opp for å se på skredet og for å ta bilder av de enorme massene som kom ned fra fjellet. Ved snøskred fra en av rennene på Gaustatoppen skal man ha i minne at flere renner sammenfaller i en utløpsbane, og har det gått skred i en av banene som her kan bane nr 2 ha fått mistet sin forankring og kan ved det løse ut et nytt skred av samme dimensjon uten varsel. på vei inn og når vi kom inni området fikk vi en annen forståelse på skredet. Det viste seg at skredet ikke hadde kommet borti bane nr 2 som lå til venstre for det opprinnelige skredet. Slik bruddkanten i skredet var og dens bane nedover siden, følte vi oss rimelig sikre på at snøen i bane 2 ikke vikke komme, med mindre en ny skiløper satte utfor i renna. Vi fikk derfor muligheten til å ta noen bilder av skredet.

Vil du lære mer om snøskred? Da kan du gjøre det her

Pressoppslag rundt skredet 14 april kan du lese her; Radio Rjukan,  NRK Telemark 1 & 2,  TA 1 & 2 Varden,  VG 1 & 2,  Dagbladet

Bildene kan du se under.

 
   
 
.

Flakskredet på Gaustatoppen 14 april 2006