Startside

Godkjente ekvipasjer

Terminliste

Fotoalbum

Nyhetsarkiv

NORSAR

Linker

Gjestebok

Kontakt oss

 
 

Publisert 7 nov 2006

Les mer om øvelsen her

Deltagelse i NORSAR øvelse i Skøvde i Sverige 11 – 15 sept. 2006

Etter Norwegian search and rescue team (NORSAR) sin innsats i Bam i Iran i 2003, har det kommet en del nye deltagere både fra Norske Redningshunder (NRH) , Oslo Brann og Redningsetat (OBRE) og fra Norsk Luftambulanse (NLA). Det er derfor viktig at de som er med, og som har meldt sitt ønske om å delta på katastrofeoppdrag, øver sammen. Det taes sikte på årlige øvelser. I fjor var det stor øvelse på Starum kun for NORSAR teamet.

Da vi dro til Bam, og likeledes på øvelsen i fjor, hadde vi en del lånt utstyr, b.l.a. frigjøringsutsyr og løfteputer som redningsmannskapene bruker når de skal ha fram offer fra ruinene. I Bam bodde vi i telt lånt fra sivilforsvaret. I år har NORSAR fått en større pengebevilgning fra Utenriksdepartementet (UD), slik at det nå er kjøpt inn utstyr og telt som NORSAR eier. Dette må jo prøves og trenes på å bruke. Videre er det svært viktig at lagene får trene sammen, og bo sammen og dermed bli kjent og trygge på hverandre. Hvert lag består av 9 personer og 3 hunder, og vi bor i samme telt.

I år hadde vi et samarbeid med Svenskenes Søk og Redningsteam, og øvelsen ble arrangert av Svenske Redningsverket. Vi ble utkalt som om det var et reelt oppdrag, med melding via SMS.: ”Jordskjelv i Gotlandia. Ca 1200 døde og 3 – 4000 skadde, hittil. ”Møt på Lahaugmoen i Oslo innen kl. 10.00. 11.sept.2006. Vi var selvsagt forhåndsvarslet siden dette var øvelse , og måtte melde vår interesse. Men jeg var ikke sikker på å få bli med. Det står flere på lista nå enn det antall vi trenger når vi skal dra ut. (et luksusproblem!) Thelma er jo ikke lenger godkjent som redningshund, så nå har jeg funksjon som Leder Hund. Det trengs bare 3 Leder Hund , så her var det bare å håpe på å bli plukket ut, men jeg var heldig og kom med, og det var en opplevelse som var meget realistisk og lærerik.”

Ved fremmøte ble vi orientert om situasjonen i ”landet vi skulle til” og hva slags oppdrag det dreide seg om. Så var det å sette seg i ”DC 9” (en buss) som fraktet oss til Skjøvde i Sverige. Når vi nærmet oss bestemmelsesstedet ble vi stoppet i ”grensekontroll” og måtte vise frem pass. Vi ble kommandert ut av bussen, og sjåføren måtte svare på en del spørsmål. Det ble tatt gisler, blant annet en av ”mine HF”. De holdt oss rolige ved hjelp av maskinpistoler, inntil bussen var gjennomsøkt, og alle kontrollert. Da begynte tankene mine å surre. Hva gjør vi nå? Vi mangler en HF, men har en ekstra hund. Situasjonen løste seg imidlertid, men var realistisk nok så lenge det varte. Dette er faktisk situasjoner vi i NORSAR må være forberedt på. Vi har alle gjennomgått et sikkerhetskurs utarbeidet av FN, og det tar også for seg slike situasjoner. Så nå fikk vi prøvet oss litt.

Omsider kom vi fram til plassen der vi skulle etablere camp. Klokken var da blitt 22.00. Vi fikk da beskjed at laget mitt skulle direkte ut i søk. De andre måtte etablere campen, så vi kom til ferdige oppsatte telt når vi omsider kom tilbake kl. 03.00. Vi hadde da gjennomsøkt et sammenrast boligkompleks. Det viste seg at det ikke var folk i noen bygninger!

Etter noen få timers søvn var det ut igjen. Denne gang til et område med bygninger på 4 etg. Og 6 etg. Som var delvis sammenrast. Her var det savnet 4 voksne. Mannskaper fra OBRE gikk gjennom området først, for å vurdere sikkerheten. Deretter startet vi søk med hund. Vi gjorde funn av samtlige nokså fort. Men noen lå så utilgjengelig til at OBRE hadde en kjempejobb med å få dem ut. Her måtte det brukes både betongsag og hakke og spade.  Vi måtte alle hjelpe Medic fra NLA med førstehjelp på pasientene, Vi returnerte til campen, og fikk oss litt søvn for så å bli kalt ut på nytt oppdrag igjen.. Denne gang i et ruinområdet etter jordskjelv. Her fant vi en person etter 5 min. søk, men det tok 3 ½ tå få ham ut. Vi tørnet i teltene igjen ca kl. 05.00. De andre laga hadde lagt seg kl. 20.00, for de regnet med at det var deres tur til å bli kalt ut om natten. Men de ble ikke vekket før kl.08.00, så de sov i 12 timer!!

Vi fikk nye oppdrag senere, og alle søkene med hund gikk greit. Dette var en øvelse først og fremst på samarbeidet i laget, utholdenhet under stressituasjoner, og prøving av nytt utstyr for OBRE. Så dette var ikke noen campingtur nei!! Vårt lag fikk i hvert fall prøvet litt av hvert. Det var ikke like mange oppdrag på alle lag. Noen må jo gjøre en del praktiske ting i leiren, men jeg tror alle var svært fornøyd med øvelsen som helhet. For oss som var sammen i Bam ble dette også en situasjon som minnet om det vi opplevde der. Vi fikk bruke våre erfaringer, og være til hjelp for de nye i gruppa.

Å være med i NORSAR er noe helt spesielt. Etter hvert som vi har deltatt på reelt oppdrag og øvelser, er vi blitt en sammensveiset gjeng, som det er spennende å jobbe sammen med. Jeg er ikke i tvil om at denne gjengen vil fungere utmerket hvis vi nå skulle få et oppdrag i forb. med en katastrofe et el. annet sted i verden. Vi er alle veldig klar for en slik oppgave nå. Av bildene ser dere noe av oppdragene vi var ute på, og ellers hvordan vi bodde. Siste bildet er før hjemreise, hvor vi tar farvel med Svenskene.

Astri Hauge

 
 
.

Team NORSAR under øvelsen Gotialand 2006