Startside

Godkjente ekvipasjer

Terminliste

Fotoalbum

Nyhetsarkiv

NORSAR

Linker

Gjestebok

Kontakt oss

 

Tilbake til hovedsiden; Trening med Finn-Arild & Loke

 
 

Sosialisering

Fremmed i nytt hjem

16 juni - 15 juli 2006

Fra den tiden hunden er født og frem til du mottar valpen har du bare delvis mulighet til åPå tur med gjengen før avreise til Norge påvirke hunden. Det er tispen og kennelen som gjør jobben her. Valg av kennel er derfor viktig. Sjekk med kennelen hvordan de planlegger å gjennomføre valpetiden. Ved en god kennel har de en plan som står i stil til det utviklingsnivået hunden har. Det er slik at i de første ukene så endres valpen voldsomt, og på forskjellige stadier i utviklingen er det viktig at valpene opplever de riktige tingene. De har pregingsperioder som gjør at de er spesielt mottaglige for opplevelser.

Hunder er i utgangspunktet et sosialt individ, men små valper skal ikke oppleve alt på en gang, Far og sønnvi som hundeeiere bør posisjonere ut også dette med å være sosial. Når hunden kom hjem til oss, lot vi han bli kjent med miljøet før vi lot "hordene" komme på besøk. Det tok faktisk noen dager før det første besøket kom. Da var Loke varm i trøya og glad for å få besøk. Man skal huske på at hundene kommer fra et trygt miljø og satt på en fremmed planet, og da ville vel alle trenge litt tid på å omstille seg.

Sosialisering og miljøtrening går ofte som hånd i handske, og et godt eksempel på det er gå på tur og møte folk. I starten gikk vi bare noen meter fra hagen, før vi snudde. Vi økte lengden etter hvert og snart (3 uker) gikk vi tur på byen. Valpene er i utgangspunktet prisgitt oss, og de forsøker å holde følge, men en valp kan lett føle at de må holde følge for ikke at flokken skal forsvinne. En kort tur for oss, oppleves helt andreledes for en hund. De er mer årevåkende for lukter og nye omgivelser, og kanskje er det en dominant hann hund som har markert på den strekningen man går, og da er det kanskje ikke så rart at valpen ikke vil gjøre fra seg før den kommer hjem igjen, og kanskje oppleves som noe engstelig når man er ute og går tur i starten.

Lek er en flott måte å sosialisere en valp på. Igjennom leken vil den lære seg grenser ogDet er viktig å kunne leke med alle i familien, også de minste hvordan menneskene ter seg i forskjellige situasjoner. I tillegg så bygger man interesse for mennesker, noe som vi etter hvert skal bruke som figurantinteresse. Læring igjennom lek er stort sett alltid positiv. Når vi møter folk speiler vi Loke. Har han lyst til å hilse (hehe det har han alltid) så er det greit, men jeg er våken for hva folk gjør. jeg alltid beskjed om at han er en valp og har skarpe tenner. Valper bruker tennene, det er en kjensgjerning, men det er merkelig å mange mennesker som synes det er greit å oppdra min hund. Her setter jeg foten ned, det jeg jeg som driver avstraffelse av min hund og ikke herr Hvermannsen. Dette er ikke et stort problem.

Loke har et flott hilsemønster, både ovenfor folk og andre dyr. Han har hundens språk inntakt Forsiktig og respektfull hilsing på tispa Thelmaog bruker dette på en måte som gjør meg sikker på at han blir en god og trygg hund ovenfor andre etter som han vokser opp. Her er det opp til oss mennesker å få det til. Jeg er klok av skade fra min forrige hund, Trym, og jeg skal være tilnærmet 100% sikker på den andre hunden før jeg slipper Loke sammen med den. Trym lærte  at skinnangrep var beste forsvar etter at han som både 3 og 6 mnd gammel hund opplevde å måtte kjempe for sitt liv. Dette satt igjen igjennom hele livet.

Den første måneden har vært relativt smertefri, soving om natten alene er ingen problem, han lærte fort at flokken kommer tilbake selv om den forsvinner et øyeblikk. Det av vi har hatt 4 ukers ferie når vi fikk han har gjort at hans tilknytning til familien har gått raskt og nesten problemfritt. Vi har startet med alenetrening, både i bur og hjemme og dette går bra, uten hyling og bjeffing. Han har en god evne til å koble ut når ingenting skjer.